DAPZOI
Home Ask MCQ Quiz Topics Login


Statement and Assumption MCQ Questions & Answers

Statement and Assumption MCQs : This section focuses on the "Statement and Assumption". These Multiple Choice Questions (MCQs) should be practiced to improve the Statement and Assumption skills required for various interviews (campus interview, walk-in interview, company interview), placement, entrance exam and other competitive examinations.




Question 1

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "As there is a great demand, every person seeking tickets of the programme will be given only five tickets." Assumptions : I. The organizers are not keen on selling the tickets. II. No one is interested in getting more than five tickets.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 2

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Let us increase the taxes to cover the deficit. Assumptions : I. The present taxes are very low. II. Deficit in a budget is not desirable. III. If the taxes are not increased, the deficit cannot be met.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 3

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Get rid of your past for future, get our new generation fridge at a discount in exchange of old"- An advertisement. Assumptions : I. The sales of the new fridge may increase in the coming months. II. People prefer to exchange future with past.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 4

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Sachin wrote to his brother at Bangalore to collect personally the application form from the University for the Post-graduation Course in Mathematics. Assumptions : I. The University may issue application forms to a person other than the prospective student. II. Sachin's brother may receive the letter well before the last date of collecting application forms.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 5

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : An advertisement of Bank X - "Want to open a bank account! Just dial our 'home service' and we will come at your doorsteps." Assumptions : I. No other bank makes available service at the doorstep of the customer. II. People may choose Bank X for their financial transactions. III. Nowadays banking has become very competitive.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 6

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : In view of the violent situation due to students' agitation the state government has decided to close down all the educational institutions in the state for two weeks with immediate effect. Assumptions : I. The students' agitation may subside after two weeks. II. The students may not find a place to come further and continue agitation after the closure of the educational institutions.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 7

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Deepak has a large collection of books and he keeps on purchasing new books to add to his collection. Assumptions : I. Deepak loves and cares for books. II. Deepak has read each and every book that he has purchased.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 8

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Fly with us and experience the pleasure of flying."- An advertisement by an airlines. Assumptions : I. More passengers may be attracted to travel by the airline after reading the advertisement. II. People generally may prefer an enjoyable flight. III. Other airlines may not be offering the same facilities.

A. Both I and II implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 9

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : There is no reason to rule out the possibility of life on Mars. Therefore the exploration of that planet has to be undertaken. Assumptions : I. There is life on Mars. II. The search for life is the sufficient reason for space exploration.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 10

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It is not true that the mightiest superpower always wins wars and gets accolades from other countries. Assumptions : I. Winners are sometimes admired and appreciated. II. Winners are occasionally criticized.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 11

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Provide mid-day meals to the children in primary schools to increase the number of students attending schools. Assumptions : I. Mid-day meals will attract the children to the schools. II. Those children who are otherwise deprived of good food will attend the schools.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 12

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : A State Government suspended two additional district judges. Assumptions : I. They were negligent in discharging duties. II. There was a charge of misconduct against them. III. The government officials were biased against them.

A. None is implicit
B. Either I or II is implicit
C. Any one of the three is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 13

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The professor announced in the class that the next periodical examination will be held on 15th of the next month. Assumptions : I. All the students may appear in the examination. II. The college will remain open on 15th of the next month. III. The students can study till 15th of the next month to pass the examination.

A. Only I and II are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 14

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Many historians have done more harm than good by distorting truth. Assumptions : I. People believe what is reported by the historians. II. Historians are seldom expected to depict the truth.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 15

Statement: The regulatory authority has set up a review committee to find out the reasons for unstable stock prices. Assumptions: I. The investors may regain confidence in stock market by this decision. II. The review committee has the expertise to find out the causes for volatility in the stock market.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 16

Statement: The government has decided to disinvest large chunk of its equity in select public sector undertakings for a better fiscal management. Assumptions: I. The amount generated out of the disinvestment process may reduce substantially the mounting fiscal deficits. II. There will be enough demand in the market for the shares of these undertakings.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 17

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to reduce its subsidy on LPG; however the subsidy on kerosene remains unchanged. Assumptions : I. Those people who buy LPG can afford to purchase LPG for a higher price. II. Many people may stop buying LPG and instead use kerosene.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 18

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Equality of income throughout a community is the essential condition for maximizing the total utility which the total income available could confer on the members of that community. Assumptions : I. If extra income were taken from the rich and given to the poor, the total utility experienced by the community would increase. II. Equal pay for equal work.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 19

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Success is how much a person bounces up after hitting the bottom. Assumptions : I. Success requires conscious efforts without being discouraged by failure. II. Failure cannot be considered an acceptable thing.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 20

Statement: Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult. Assumptions: I. Reaching airport in time may not be always necessary. II. There is no other convenient road to the airport.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 21

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Wanted a two bedroom flat in the court area for immediate possession." - An advertisement. Assumptions : I. Flats are available in court area. II. Some people will respond to the advertisement. II. It is a practice to give such an advertisement.

A. All are implicit
B. Only II is implicit
C. None is implicit
D. Only I and II are implicit

View Answer

Question 22

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Market trends are changing continuously and with increasing competitiveness, the consumer's demands with respect to the prices and quality are gradually increasing. Assumptions : I. The consumers did not care for the prices and quality earlier. II. Market competitiveness is not favourable for the consumers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 23

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The electric supply corporation has decided to open a few more collection centers in the business district area. Assumptions : I. The people in the area may welcome the decision. II. Henceforth there may be less time required by the customers for paying electricity bill.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 24

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : 'Tender specification will not be issued to the firms where there is 25% or more default in supplies against earlier purchase orders placed on them' - Condition of a Company X inviting tenders for the purchase of material. Assumptions : I. The Company X will be watching the quality of performance of its suppliers. II. This time the firms should keep the percentage of default as less as possible. III. The Company X expects quality and professional approach from its suppliers.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Either II or III is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 25

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The company has the right to reject any application form without furnishing any reason while sorting the list of candidates for interview - A condition mentioned in the employment notice. Assumptions : I. It is desirable to call only eligible candidates for interview. II. The company believes in following impartial practice in all its functions.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 26

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The 'M' Cooperative Housing Society has put up a notice at its gate those sales persons are not allowed inside the society. Assumptions : I. All the sales persons will stay away from the 'M' Cooperative Housing Society. II. The security guard posted at the gate may be able to stop the sales persons entering the society.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 27

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The State Government has unilaterally increased by five percent octroi on all commodities entering into the state without seeking approval of the Central Government. Assumptions : I. The State Government may be able to implement its decision. II. The Central Government may agree to support the State Government's decision. III. The State Government may be able to earn considerable amount through the additional octroi.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. All are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 28

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A. Assumptions : I. The municipal office is not competent to effect good civic administration. II. Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 29

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Interview conducted for selecting people for jobs should measure personality characteristics of candidates. Assumptions : I. Performance on job depends on personality characteristics. II. Personality characteristics can be measured in interview.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 30

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Traffic jams on most of the roads in the city have become a regular feature during monsoon. Assumptions : I. Material used for road construction cannot withstand the fury of monsoon resulting into innumerable pot holes on the roads. II. Number of vehicles coming on the roads is much more in monsoon as compared to other seasons.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 31

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The address of the Principal to the students, "Dear students, if you want a healthy mind, listen to music." Assumptions : I. Normally students like to follow good advice. II. It is desirable to develop a healthy mind. III. It is the duty of the Principal to advise the students.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 32

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment. Assumptions : I. Addicts under treatment respond better when shown personal interest. II. Addiction and strained relationships are intimately connected.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 33

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Work hard to be successful in the examinations." - A advises B. Assumptions: Assumptions : I. B listens to A's advice. II. Passing the examination is desirable. III. Hard practice leads to success.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 34

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : How is it that the village is not shown in this so-called official map of this district? Assumptions : I. The official district map is expected to show all the villages of that district. II. This is not an authentic and official map.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 35

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The campaign of 'Keep your city clean' started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens. Assumptions : I. People do not desire to keep their city clean. II. The Civil Council has failed in its campaign.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 36

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The school authorities have decided to increase the number of students in each classroom to seventy from the next academic session to bridge the gap between the income and the expenditure to a large extent. Assumptions : I. The income generated by way of fees of the additional students will be sufficient enough to bridge the gap. II. The school will get all the additional students in each class from the next academic session.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 37

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : In case of any difficulty about this case, you may contact our company's lawyer. Assumptions : I. Each company has a lawyer of its own. II. The company's lawyer is thoroughly briefed about this case.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 38

Statement: Be humble even after being victorious. Assumptions: I. Many people are humble after being victorious. II. Generally people are not humble.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 39

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A good book, even if costly, is sold. Assumptions : I. Some books are better than others. II. Most of the books are costly.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 40

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : 'Move into the upper echelons without paying a steep price - Book a luxurious flat with us'. An advertisement of a construction company for its prestigious project. Assumptions : I. It is possible to join the select band of rich people by hard work. II. Staying in luxury without paying steep price is the criterion of upper crust of the society. III. Booking a luxurious flat is very easy now.

A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 41

Statement: His recent investment in the shares of Company A is only a gamble. Assumptions: I. He may incur loss on his investment. II. He may gain from his investment.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 42

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Money is the root cause of all the problems in a family. Assumptions : I. Every problem is caused by something. II. There are always some problems in a family.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 43

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Of all the newspapers published in Mumbai, readership of the "Times" is the largest in the Metropolis. Assumptions : I. 'Times' is not popular in mofussil areas. II. 'Times' has the popular feature of cartoons on burning social and political issues.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 44

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The head of the organization congratulated the entire staff in his speech for their sincere effort to bring down the deficit and urged them to give their best for attaining a more profitable position in future. Assumptions : I. The employees may get motivated and maintain and if possible enhance their present level of work. II. The employees may now relax and slow down in their day to day work as there is no immediate threat of huge deficit.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 45

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year. Assumptions : I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers. II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teachers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 46

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Use PVC pipes which have 10 years longer life to any other. Assumptions : I. People prefer only those pipes which are durable. II.Other pipes are not durable.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 47

Statement: You know that your suit is excellent when people ask about your tailor who tailored the suit. Assumptions: I. People do not ask about your tailor if your suit is not good. II. The people want to know the criterion of an excellent suit.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 48

Statement: The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water. Assumptions: I. People may stop using ground water if the farmers continue to use pesticides indiscriminately. II. Farmers may refrain from using pesticides indiscriminately.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 49

Statement: The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents. Assumptions: I. The government has enough funds to meet the expenses due to compensation. II. There may be reduction in incidents of railway accidents in near future.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 50

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager. Assumptions : I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality. II. Discipline and reward should always go hand in hand.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 51

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The taste of food contributes to the intake of nourishment which is essential for the survival of human beings. Assumptions : I. Human beings take food for the enjoyment of its taste. II. Human beings experience the taste of food.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 52

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Keeping in view the financial constraints, the management institution has decided to charge at the time of providing employment in various organisations, a placement fee of Rs. 25000 from the organisations in which the student will be provided the employment. Assumptions : I. It will help in increasing the demand of the students belonging to the management institution. II. The amount collected in this way will be purposeful. III. It may be possible that the organisation providing employment may select less number of students in future.

A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 53

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards. Assumptions : I. International standards of health and safety are ideal and unrealistic. II. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibility.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 54

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please note that the company will provide accommodation to only outside candidates if selected.' - A condition in an advertisement. Assumptions : I. The local candidates would be having some other arrangement for their stay. II. The company plans to select only local candidates.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 55

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : I have written several letters to the branch manager regarding my account in the bank but did not receive any reply so far. Assumptions : I. Branch manager is expected to read letters received from the customer. II. Branch manager is expected to reply to the letters received from the customers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 56

Statement: The concession in rail fares for the journey to hill stations has been cancelled because it is not needed for people who can spend their holidays there. Assumptions: I. Railways should give concession only to needy persons. II. Railways should not encourage people to spend their holidays at hill stations.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 57

Statement: "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child. Assumptions: I. With the warning, the child may stop troubling her. II. All children are basically naughty.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 58

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The civic authority has advised the residents in the area to use mosquito repellents or sleep inside nets as large number of people are suffering from malaria. Assumptions : I. Local residents have enough money to arrange for the repellents or nets. II. People may ignore and continue to get mosquito bites as they have other pressing needs.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 59

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has set up a fact finding mission to look into the possible reasons for the recent violence in the area. Assumptions : I. The mission may be able to come up with credible information about the incidents. II. The people in the area may cooperate with the mission and come forward to give detailed information related to the incidents.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 60

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : What a fool I am to rely on trickster like Shaleen ! Assumptions : I. Shaleen is unreliable. II. I am a fool.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 61

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : An announcement: Passengers in their own interest are advised to fasten their seat belts while seated in the trolley of the ropeway. Assumptions : I. People are always careful about their own safety. II. Unless advised, passengers might not use the seat belts.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 62

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "According to me, you should get your child examined by a specialist doctor." - A tells B. Assumptions : I. Specialist doctors are able to diagnose better than ordinary doctors. II. B will certainly not agree with A's advice.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 63

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The situation of this area still continues to be tense and out of control. People are requested to be in their homes only. Assumptions : I. There had been some serious incidents. II. People will not go to the office. III. Normalcy will be restored shortly.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. None is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 64

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : In spite of poor services, the commutators have not complained against it. Assumptions : I. Generally people do not tolerate poor services. II. Complaints sometimes improve services.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 65

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "To buy a X - T.V, contact Y - the sole agent of X-T.V." - An advertisement. Assumptions : I. People generally prefer to buy T.V. through sole agent. II. The T.V. producing companies do not sell their products directly.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 66

Statement: It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for every village in our country and enforce attendance. Assumptions: I. Children in villages do not attend school regularly. II. Providing school to every village is desirable.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 67

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please do not use lift while going down - an instruction on the top floor of a five-storey building. Assumptions : I. While going down, the lift is unable to carry any load. II. Provision of lift is a matter of facility and not of right.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 68

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If Rajan has finished reading the instructions, then let him begin the activities accordingly. Assumptions : I. Rajan would understand the instructions. II. Rajan is capable of performing the activities.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 69

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Kartik left for Delhi on Tuesday by train to attend a function to be held on Friday at his uncle's house in Delhi. Assumptions : I. Kartik may reach Delhi on Wednesday. II. Kartik may reach Delhi before Friday.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 70

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : This year most of the shops and departmental stores are offering prizes and discounts on purchases to attract customers. Assumptions : I. The shops and departmental stores have so far earned a lot of profit, so now they have started sharing it with the customers. II. Lots of goods are available but the sale is not shooting up. There is no cheer for the customers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 71

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas. Assumptions : I. Percentage of people consuming liquor is more in rural areas. II. There are many unauthorized spurious liquor shops in the rural areas.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 72

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The company has decided to increase the price of all its products to tackle the precarious financial position. Assumptions : I. The company may be able to wipe out the entire losses incurred earlier by this decision. II. The buyers may continue to buy its products even after the increase. III. The company has adequate resources to continue production for few more months.

A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 73

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for every village in our country and enforce attendance. Assumptions : I. Children in villages do not attend school regularly. II. Providing school to every village is desirable.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 74

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Among all the articles, the prices of personal computers show the highest decline from June 2005 to December 2005. Assumptions : I. Comparative prices of all the articles in June and December 2005 were available. II. Prices of personal computers were higher in the first six months than the last six months of 2005.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 75

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The residents of the locality wrote a letter to the Corporation requesting to restore normalcy in the supply of drinking water immediately as the supply at present is just not adequate. Assumptions : I. The Corporation may not take any action on the letter. II. The municipality has enough water to meet the demand. III. The water supply to the area was adequate in the past.

A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 76

Statement: Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders. Assumptions: I. Barking dogs bite rarely. II. Our dogs could be dangerous for intruders.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 77

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : India's economic growth has come at a terrible price of increased industrial and vehicular pollution. Assumptions : I. Pollution is a part of industrial society. II. Indian economic growth is based on only industrial growth. III. A country desires economic growth with manageable side effects.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 78

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The next meeting of the Governing Board of the Institute will be held after one year. Assumptions : I. The Institute will remain in function after one year. II. The Governing Board will be dissolved after one year.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 79

Statement: Why don't you go to the court if the employer does not pay you the Provident Fund contribution? Assumptions: I. Courts can intervene in matters of dispute between employer and employees. II. It is obligatory for the employer to pay the Provident Fund contribution to the employees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 80

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Science is a sort of news agency comparable in principle to other news agencies. But this news agency gives us information which is reliable to an extraordinary high degree due to elaborate techniques of verification and its capacity to survive centuries. So, science should be read with as much interest as we read news. Assumptions : I. Science encourages investigative spirit. II. People read news out of interest.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 81

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Join X-tuition classes for sure success. Excellent teaching by excellent teachers is our strength." - An advertisement. Assumptions : I. Sure success is desirable. II. Students expect sure success when they join any tuition class. III. Just having excellent teachers does not ensure success.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only II is implicit

View Answer

Question 82

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Read this notice before entering the club. Assumptions : I. People are literate. II. No blind person comes to the club.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 83

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Children are influenced more by their teachers nowadays. Assumptions : I. The children consider teachers as their models. II. A large amount of children's time is spent in school.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 84

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult. Assumptions : I. Reaching airport in time may not be always necessary. II. There is no other convenient road to the airport.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 85

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "In the recently imposed war, global public opinion was dishonored by the economically strong and scientifically advanced superpower." Assumptions : I. Superpowers need not take any heed of global public opinion. II. Global public opinion must have been against the imposition of war.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 86

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : An advertisement: If you want to follow the footprints of an ideal leader, wear 'X' brand of shoes. Assumptions : I. Most people like to become ideal leaders. II. One can't become ideal leader unless one wears X brand of shoes.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 87

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The patient's condition would improve after operation. Assumptions : I. The patient can be operated upon in this condition. II. The patient cannot be operated upon in this condition.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 88

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Ministry has announced an economic package to support the voluntary organisations. - An official notice. Assumptions : I. Voluntary organisations do not need such support. II. Government was not supporting the voluntary organisations earlier.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 89

Statement: "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager. Assumptions: I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality. II. Discipline and reward should always go hand in hand.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 90

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Sachin's mother instructed him to return home by train if it rains heavily. Assumptions : I. Sachin may not be able to decide himself if it rains heavily. II. The trains may ply even if it rains heavily.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 91

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The product X that you have asked for is not with us but can be made available against firm order from you. Assumptions : I. The product X is not in great demand. II. The product X is out of stock as new model is coming up.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 92

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The national air carrier has decided to start a weekly air service from town A to town B. Assumptions : I. There will be enough passengers to make the operation economically viable. II. Other carriers may not start such service. III. The people staying around these towns can afford the cost of air travel.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. None of the above

View Answer

Question 93

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : An advertisement: "Our shoes are for the rich." Assumptions : I. Many people like to be labelled as rich. II. One can't become rich unless one has that brand of shoes.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 94

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A line in an advertisement in a newspaper - "You really get your money's worth when you buy from our shop." Assumptions : I. Other shops price goods above their worth. II. People want full value for their money.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 95

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : An advertisement in a newspaper - "Wanted unmarried, presentable, matriculate girls between 18 and 21, able to speak fluently in English to be taken as models." Assumptions : I. Fluency in English is a pre-requisite for good performance as a model. II. Height does not matter in performing as a model.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 96

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Believe me, I have read it in newspaper X. Assumptions : I. Newspaper X gives reliable information/news. II. I am reporting exactly as it is given in newspaper X.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 97

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Please do not wait for me, I may be late, start taking lunch as soon as the guests arrive." - A message from a Director of a Company to his office managers. Assumptions : I. Keeping guests waiting is not desirable. II. Lunch may not be ready in time.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 98

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents. Assumptions : I. The government has enough funds to meet the expenses due to compensation. II. There may be reduction in incidents of railway accidents in near future.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 99

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Please put more people on the job to make up for the delay." Assumptions : I. Delay is inevitable in most jobs. II. Output will increase with more number of people on the job.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 100

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The civic authority appealed to the people for reduction in usage of water as there may be an acute shortage during the coming weeks. Assumptions : I. There will be no rain in recent future. II. The people are ready to follow the advice of the civic authority.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 101

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Nobody can predict as to how long our country would take to contain the unfortunate and disastrous terrorist activities. Assumptions : I. It is impossible to put an end to terrorist activities. II. Efforts to control the terrorist activities are on.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 102

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Ensure a good Slight's sleeps for your family with safe and effective X mosquito coil." - An advertisement. Assumptions : I. X mosquito coil is better than any other mosquito coil. II. A good night's sleep is desirable.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 103

Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so. Assumptions: I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. II. The schools do not admit children after six years of age.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 104

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : 'Double your money in five months.' - An advertisement. Assumptions : I. The assurance is not genuine. II. People want their money to grow.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 105

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The higher echelons of any organization are expected to be models of observational learning and should not be considered as merely sources of reward and punishments. Assumptions : I. Employees are likely to be sensitive enough to learn by observing the behavior of their bosses. II. Normally bosses are considered as sources of reward and punishment.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 106

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Blue tie would help us identify our staff from others." - A suggestion in a company. Assumptions : I. The company needs to identify its staff. II. Blue tie is the latest fashion.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 107

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The civic authority has decided that all the factories located inside the city limits be shifted outside to reduce the level of environmental pollution in the city. Assumptions : I. The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shifted outside the city limit. II. Enough usable land is available outside the city limit for these factories. III. Many of these factories may shift to some other smaller towns to remain profitable.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 108

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters. Assumptions : I. The banks may still give loans to the defaulters. II. The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan. III. The banks may recover the bad loans through such harsh measures.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. All are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 109

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The President assured the people that elections will be held here after every five years, Assumptions : I. People are afraid that the elections may not be held at all. II. People are afraid that the elections may not be held after five years.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 110

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : 'Guests should be provided lunch.' - A tells B. Assumptions : I. Unless told, lunch may not be provided. II. Guests will stay during lunch time.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 111

Statement: Detergents should be used to clean clothes. Assumptions: I. Detergents form more lather. II. Detergents help to dislodge grease and dirt.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 112

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Best way to solve this problem of workers' dissatisfaction is to offer them cash rewards. If this type of incentive can solve the problem in CIDCO Company then why not here." - A Personnel Manager tells the Chairman of a company. Assumptions : I. The reason for workers' dissatisfaction in both the companies was similar. II. Monetary incentives have universal appeal.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 113

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : All the employees are notified that the organisation will provide transport facilities at half cost from the nearby railway station to the office except those who have been provided with travelling allowance. Assumptions : I. Most of the employees will travel by the office transport. II. Those who are provided with travelling allowance will not read such notice.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 114

Statement: A's advice to B - "Go to Jammu via Amritsar - the shortest route". Assumptions: I. B wishes to go to Jammu. II. A gives advice to everybody.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 115

Statement: The education of a student at collegiate level, not taking into account maintenance expenses, costs four hundred rupees a year. Collegiate education is thus drawing heavily upon the national resources of an impoverished community. So college education should be restricted to a brilliant few. Assumptions: I. Our resources are very limited. II. Only a few students should be admitted to the colleges.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 116

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Government aided schools should have uniformity in charging various fees. Assumptions : I. The Government's subsidy comes from the money collected by way of taxes from people. II. The Government while giving subsidy may have stipulated certain uniform conditions regarding fees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 117

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Read this book to get detailed and most comprehensive information on this issue. Assumptions : I. The person who wants this information can read. II. There are other books available on this issue.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 118

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Municipal Corporation has decided to ban the entry of vehicles from sub-urban areas to the main city through main routes during peak hours to avoid traffic congestion. Assumptions : I. The people of sub-urban areas should not bring their vehicles during peak hours. II. There is no traffic congestion by the vehicles of people residing in the main city.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 119

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A Notice Board at a ticket window: 'Please come in queue.' Assumptions : I. Unless instructed people will not form queue. II. People any way want to purchase tickets.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 120

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Fly X airways whenever you decide to go places. Our fares are less than train fares."- An advertisement. Assumptions : I. People prefer to travel by air when the fares are reasonable. II. The fares of other airlines are costlier than those of X airways.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 121

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A's advice to B - "If you want to study Accounts, join Institute Y." Assumptions : I. Institute Y provides good Accounts education. II. B listens to A's advice.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 122

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Without reforming the entire administrative system, we cannot eradicate corruption and prejudice from the society. Assumptions : I. The existence of corruption and prejudice is good. II. There is enough flexibility to change the administrative system.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 123

Statement: The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment. Assumptions: I. Addicts under treatment respond better when shown personal interest. II. Addiction and strained relationships are intimately connected.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 124

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age. Assumptions : I. There are unemployed youth in India who needs monetary support. II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 125

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : State Council For Teacher Education (SCTE) has laid down guidelines in respect of minimum qualifications for a person to be employed as a teacher in universities or in recognized institutions. Assumptions : I. The authorities will now appoint only qualified teachers. II. Only qualified people will apply for the teaching post. III. SCTE decides all the norms of educational qualifications for teaching faculty.

A. Only II is implicit
B. Only I is implicit
C. Only I and II are implicit
D. None of the above

View Answer

Question 126

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Those who are appearing for this examination for the first time should be helped in filling up the form." - An instruction to invigilating staff. Assumptions : I. The form is somewhat complicated. II. Candidates can appear more than once for this examination.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 127

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Why don't you go to the court if the employer does not pay you the Provident Fund contribution? Assumptions : I. Courts can intervene in matters of dispute between employer and employees. II. It is obligatory for the employer to pay the Provident Fund contribution to the employees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 128

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Ravi decided to leave office at 4.00 p.m. to catch a flight to Bangalore departing at 6.00 p.m. Assumptions : I. The flight to Bangalore may be delayed. II. He may be able to reach airport well before 6.00 p.m. III. He may get adequate time to search for a vehicle to go to the airport.

A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 129

Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age. Assumptions: I. There are unemployed youth in India who needs monetary support. II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 130

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It is through participative management policy alone that indiscipline in our industries can be contained and a quality of life ensured to the worker. Assumptions : I. Quality of life in our industries is better. II. Indiscipline results in poor quality of life.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 131

Statement: "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb. Assumptions: I. The building of such bridges does not serve any public objective. II. There has to be some accountability and utility of money spent on public projects.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 132

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "As our business is expanding, we need to appoint more staff." Owner of a company informs his staff. Assumptions : I. The present staff is not competent. II. More staff will further expand the business. III. Suitable persons to be taken as staff will be available.

A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 133

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "In my absence, I request you to look after the affairs of our company." - B tells C. Assumptions : I. C may not accept the request of B. II. C has the expertise to handle the affairs of the company.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 134

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The economic condition of the country has gone from bad to worse. Assumptions : I. The government has failed to tackle economic problems. II. People are not cooperating with the government.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 135

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If you want to give any advertisement, give it in the newspaper X." - A tells B. Assumptions : I. B wants to publicise his products. II. Newspaper X has a wide circulation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 136

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view." - An advertisement. Assumptions : I. People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement. II. Uncommon appeal may attract the customers. III. People may come to see the product.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 137

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A's advice to B - "Go to Jammu via Amritsar - the shortest route". Assumptions : I. B wishes to go to Jammu. II. A gives advice to everybody.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 138

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The General Administration Department has issued a circular to all the employees informing them that henceforth the employees can avail their lunch break at any of the half-hour slots between 1.00 p.m. and 2.30 p.m. Assumptions : I. The employees may welcome the decision and avail lunch break at different time's slots. II. There may not be any break in the work of the organization as the employees will have their lunch break at different time slots.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 139

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The X passenger car manufacturing company announced a sharp reduction in the prices of its luxury cars. Assumptions : I. There may be an increase in the sale of luxury cars of Company X. II. The other such car manufacturers may also reduce their prices. III. The competitor companies may not reduce their prices.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 140

Statement: Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored. Assumptions: I. People take television to be a means of entertainment only. II. The educational value of television is not realised properly.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 141

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The end of a financial year is the ideal time to take a look at the performance of various companies. Assumptions : I. All the companies take such a review at the end of a financial year. II. The performance data of various companies is available.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 142

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Quality of life of a person is not dependent only on his wealth. Assumptions : I. The aim of most people is just to acquire more wealth. II. There are some factors other than wealth which contribute to the quality of life. III. Wealth does not contribute to the quality of life at all.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 143

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If you are an engineer, we have a challenging job for you. Assumptions : I. We need an engineer. II. You are an engineer.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 144

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : There has been a remarkable increase in the air traffic in India during the past few years. Assumptions : I. Travelling by air has become a status symbol now. II. Large numbers of peoples are able to afford air travel now.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 145

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : In spite of the heavy rains the traffic has not been disrupted this year. Assumptions : I. The traffic is disrupted in rainy seasons only. II. Rains do not affect traffic movement. III. Adequate precautions were taken for traffic management during rainy season.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only III is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 146

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Apply nets on windows to prevent the entrance of mosquitoes in the house." Assumptions : I. The entering of mosquitoes from entrances other than windows is desirable. II. Nets are not available to apply on doors.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 147

Statement: Films have become indispensable for the entertainment of people. Assumptions: I. Films are the only media of entertainment. II. People enjoy films.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 148

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y. Assumptions : I. If your product is not good, your spend more on advertisement. II. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 149

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Bombay people were spellbound, mesmerized and got mad when they saw the famous pop-singer Michael Jackson's hi-tech pulsating megawatt performance. Assumptions : I. When a show is accompanied with latest technology, it has a magical effect. II. Bombay people were never impressed with performances by Indian musicians. III. Michael Jackson is a super singer.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only I and III are implicit
D. Either II or III is implicit

View Answer

Question 150

Statement: The campaign of 'Keep your city clean' started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens. Assumptions: I. People do not desire to keep their city clean. II. The Civil Council has failed in its campaign.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 151

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "All are cordially invited to attend the entertainment programme. It is free." - An announcement in a newspaper. Assumptions : I. People generally do not go to entertainment programmes which are free. II. Some people, though interested in entertainment programmes, cannot afford purchasing the tickets. III. Generally, a free entertainment programme is of a good quality.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 152

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : No regular funds have been provided for welfare activities in this year's budget of the factory. Assumptions : I. The factory does not desire to carry out welfare this year. II. Budgetary provision is necessary for carrying put welfare activities.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 153

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The city bus transport corporation has decided to change routes of three buses plying between paints A and B in the city to make them economically viable. Assumptions : I. These buses may get more passengers on the revised routes. II. Many people residing on the old routes may not avail bus services.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 154

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : You know that your suit is excellent when people ask about your tailor who tailored the suit. Assumptions : I. People do not ask about your tailor if your suit is not good. II. The people want to know the criterion of an excellent suit.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 155

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The organization should promote employees on the basis of merit alone and not on the basis of length of service or seniority. Assumptions : I. Length of service or seniority does not alone reflect merit of an employee. II. It is possible to determine and measure merit of an employee.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 156

Statement: "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter. Assumptions: I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer. II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 157

Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y. Assumptions: I. If your product is not good, your spend more on advertisement. II. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 158

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : 'Several labour and industrial courts in this State have no proper premises. Vacancies of judges and stenos are kept pending.' - A statement of a retired judge of State X. Assumptions: I. Adequate number of staff and judges helps in the smooth functioning of the industrial and labour courts. II. The State is not bothered about the condition of the labour and industrial courts. III. Physical facilities of an office help in increasing efficiency of its employees.

A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All I, II and III are implicit

View Answer

Question 159

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my cab but then you must pay me double the normal charges. Assumptions : I. Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur. II. People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 160

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The education of a student at collegiate level, not taking into account maintenance expenses, costs four hundred rupees a year. Collegiate education is thus drawing heavily upon the national resources of an impoverished community. So college education should be restricted to a brilliant few. Assumptions : I. Our resources are very limited. II. Only a few students should be admitted to the colleges.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 161

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Items in big showrooms in main markets are costlier than similar items in small shops. Assumptions : I. Items in small shops are never reliable. II. Persons managing big showrooms are cheats. III. Maintenance of big showrooms is an expensive affair in itself; hence the prices are a little higher.

A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. Only II is implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 162

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If he is intelligent, he will pass the examination. Assumptions : I. To pass, he must be intelligent. II. He will pass the examination.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 163

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb. Assumptions : I. The building of such bridges does not serve any public objective. II. There has to be some accountability and utility of money spent on public projects.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 164

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Please consult us before making any decision on investment. Assumptions : I. You may take a wrong decision if you don't consult us. II. It is important to take a right decision.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 165

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "We must introduce objective type tests to improve our examinations for admission to MBA." - The Chairman of the Admission Committee tells the Committee. Assumptions : I. The admission at present is directly through the interview. II. The Admission Committee is desirous of improving the admission examinations. III. The Chairman himself is an MBA.

A. Only I and III are implicit
B. Only II is implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only I is implicit

View Answer

Question 166

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "I want to present a book on techniques of yoga to Ajay on his birthday."- A tells B. Assumptions : I. A will be invited by Ajay on his birthday. II. The person, to whom the book is to be presented, is not keeping good health. III. Book is an acceptable gift for birthday.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 167

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : 'The simplest and the most cost-effective way to upgrade your home. Exchange your old furniture and get 25% to 33% off on the new furniture.' - An advertisement of a furniture company. Assumptions : I. Nowadays, there is no demand for furniture products unless some attractive scheme is offered. II. Some customers always desire to have best quality and do not bother either for cost or for convenience. III. Some customers want to keep their home up-to-date with reasonable cost and with less hassles.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and II are implicit

View Answer

Question 168

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If you have any problems, bring them to me. Assumptions : I. You have some problems. II. I can solve any problem.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 169

Statement: "I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints" - A telephone customer's letter to the editor of a daily Assumptions: I. Every customer has a right to get bills regularly from the telephone company. II. The customer's complaints point to defect in the services which are expected to be corrected.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 170

Statement: The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes. Assumptions: I. The Government does not have sufficient money to fund drought relief programmes. II. The amount collected by way of surcharge may be adequate to fund these drought relief programmes.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 171

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement: This book is so prepared that even a layman can study science in the absence of a teacher. Assumptions : I. A layman wishes to study science without a teacher. II. A teacher may not always be available to teach science. III. A layman generally finds it difficult to learn science on its own.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 172

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Use 'X' brand shoes. These are durable and available in all sizes. - An advertisement in the newspaper A. Assumptions : I. Normally people like durable shoes. II. Very few people read advertisement in a newspaper. III. Very few people read the newspaper A.

A. Only I and II are implicit
B. Only I, and either II or III are implicit
C. All are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 173

Statement: Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A. Assumptions: I. The municipal office is not competent to effect good civic administration. II. Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 174

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Why don't you invite Anthony for the Christmas party this year? Assumptions : I. Anthony is not from the same city. II. Unless invited Anthony will not attend the party.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 175

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Though the candidates have been instructed to bring pencils, yet provide some pencils with each invigilator." - An instruction to test administration staff. Assumptions : I. Pencils are in short supply. II. All the candidates will bring the pencil.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 176

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The X-Airlines has decided to increase the passenger fare by 15 percent with immediate effect. Assumptions : I. The demand for seats of X-Airlines may remain unchanged even after the hike of fare. II. Other airline companies may also hike the passenger fares.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 177

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "You should not grant him leave in this week due to exigency of work." - A supervisor advises the administrative officer. Assumptions : I. Request for leave can be turned down also. II. The supervisor has reviewed the work required to be done during the said period.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 178

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students. Assumptions : I. The teachers will handle the situation properly and they will point out the naughty students. II. The students will welcome the decision of the Principal.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 179

Statement: Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards. Assumptions: I. International standards of health and safety are ideal and unrealistic. II. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibility.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 180

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "X-chocolate is ideal as a gift for someone you love." - An advertisement. Assumptions : I. People generally give gifts to loved ones. II. Such advertisements generally influence people. III. Chocolate can be considered as a gift item.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 181

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so. Assumptions: I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. II. The schools do not admit children after six years of age.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 182

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The office building needs repairing just as urgently as it needs internal as well as external painting. Assumptions : I. Efficiency of people working in the office cannot be improved unless office building is repaired. II. Repairing and painting of office building require funds.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 183

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Give this packet to Mr. X at his residence and return immediately. In case you are likely to be late inform me - Mr. A tells his clerk. Assumptions : I. The clerk never informs about his late coming. II. The clerk may not obey Mr. X instructions. III. The clerk may not inform his late coming unless instructed.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 184

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : World Health Organisation has decided to double its assistance to various health programmes in India as per-capita expenditure on health in India is very low compared to many other countries. Assumptions : I. The enhanced assistance may substantially increase the per-capita expenditure on health in India and bring it on par with other countries. II. The Government funding is less than adequate to provide medical facilities in India.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 185

Statement: Never before such a lucid book was available on the topic. Assumptions: I. Some other books were available on this topic. II. You can write lucid books on very few topics.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 186

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : His recent investment in the shares of Company A is only a gamble. Assumptions : I. He may incur loss on his investment. II. He may gain from his investment.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 187

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : There is big boom in drug business and a number of jhuggi-jhopari dwellers in Delhi can be seen pedaling with small pouches of smack and brown sugar. Assumptions : I. Drug addiction is increasing in the country, specially in the capital. II. All the big dons involved in the smuggling of drugs live in jhuggi-jhopari areas. III. Most of the jhuggi-jhopari dwellers would do anything for money.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 188

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water. Assumptions : I. People may stop using ground water if the farmers continue to use pesticides indiscriminately. II. Farmers may refrain from using pesticides indiscriminately.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 189

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "If you are a mechanical engineer, we want you as our supervisor." - An advertisement by Company X. Assumptions : I. Mechanical engineers are expected to be better performers by Company X. II. The Company X needs supervisors. III. Mechanical engineers may get attracted and apply to Company X.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 190

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Amongst newspapers, I always read the National Times. Assumptions : I. The National Times gives very comprehensive news. II. Some people prefer other newspapers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 191

Statement: Like a mad man, I decided to follow him. Assumptions: I. I am not a mad man. II. I am a mad man.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 192

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale. Assumptions : I. The sale of all the radio sets manufactured in India is known. II. The manufacturing of no other radio set in India is as large as 'X' brand radio.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 193

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Never before such a lucid book was available on the topic. Assumptions : I. Some other books were available on this topic. II. You can write lucid books on very few topics.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 194

Statement: Shalini made an application to the bank for a loan of Rs. 1,80,000 by mortgaging her house to the bank and promised to repay it within five years. Assumptions: I. The bank has a practice of granting loans for Rs. 1,00,000 and above. II. The bank accepts house as collateral security against such loans.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 195

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Private property, trespassers will be prosecuted" - A notice on a plot of land. Assumptions : I. The passerby may read the notice and may not trespass. II. The people are scared of prosecution.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 196

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The present examination system needs overhauling thoroughly. Assumptions : I. The present examination system is obsolete. II. Overhauling results in improvement.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 197

Statement: Please note that the company will provide accommodation to only outside candidates if selected.' - A condition in an advertisement. Assumptions: I. The local candidates would be having some other arrangement for their stay. II. The company plans to select only local candidates.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 198

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "It has become a necessity to computerize all the functions of our Institute to maintain the present position." - A statement of the Director of XYZ Institute. Assumptions : I. Unless computerized, the Institute will fall behind the race. II. The functions of the Institute are too complex to be handled manually.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 199

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Films have become indispensable for the entertainment of people. Assumptions : I. Films are the only media of entertainment. II. People enjoy films.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 200

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Government has permitted unaided colleges to increase their fees. Assumptions : I. Unaided colleges are in financial difficulties. II. Aided colleges do not need to increase fees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 201

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The party president has directed that no member of the party will give press briefing or interviews to governments and private T.V. channels about the discussion in scheduled meeting of the party. Assumptions : I. Party members will observe this directive of the president. II. The general public will not come to know about the happenings in the scheduled meeting of the party.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 202

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Do not lean out of the moving train." - A warning in the railway compartment. Assumptions : I. Such warnings will have some effect. II. Leaning out of a moving train is dangerous. III. It is the duty of railway authorities to take care of passengers' safety.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 203

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : No budgetary provision for the purpose of appointing additional faculty would be made in the context of institute's changed financial priorities. Assumptions : I. Appointment of faculty requires funds. II. There are areas other than appointment of faculty which require more financial attention.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 204

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Use Riya cold cream for fair complexion." - An advertisement. Assumptions : I. People like to use cream for fair complexion. II. People are easily fooled. III. People respond to advertisements.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 205

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "X air-conditioner - the largest selling name with the largest range." - An advertisement. Assumptions : I. X air-conditioner is the only one with wide variations. II. There is a demand of air-conditioners in the market.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 206

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Be humble even after being victorious. Assumptions : I. Many people are humble after being victorious. II. Generally people are not humble.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 207

Statement: Please do not use lift while going down - an instruction on the top floor of a five-storey building. Assumptions: I. While going down, the lift is unable to carry any load. II. Provision of lift is a matter of facility and not of right.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 208

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : During pre-harvest kharif season, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI. Assumptions : I. There may be a shortage of food grains in the market during this season. II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI. III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.

A. All are implicit
B. Only II and III are implicit
C. None is implicit
D. Only I and II are implicit

View Answer

Question 209

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "A visit of school children to forest to widen their knowledge of natural resources has been arranged." - A notice in the school. Assumptions : I. Forests are full of natural resources. II. Children are likely to learn from their interaction with the new environment.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 210

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Everybody loves reading adventure stories. Assumptions : I. Adventure stories are the only reading material. II. Nobody loves reading any other material. III. All are literate.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. All are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 211

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "The function will start at 3 P.M. You are requested to take your seats before 3 P.M." - Last sentence in an invitation card. Assumptions : I. If the invitee is not in his seat before 3 P.M., the function will not start. II. Function will start as scheduled.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 212

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Use our product to improve memory of your child. It is based on natural herbs and has no harmful side effects." - An advertisement of a pharmaceutical company. Assumptions : I. People generally opt for a medical product which is useful and has no harmful side effects. II. Improving memory of child is considered as important by many parents.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 213

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences. Assumptions : I. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life. II. 50 percent of the measurable intelligence at age of 17 is already predictable by the age of four.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 214

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Put a notice on the board that all the employees should come on time to office." - An officer tells his assistant. Assumptions : I. All the employees come late. II. Employees read such notice on the board. III. Employees will follow the instructions.

A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 215

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter. Assumptions : I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer. II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 216

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Buy pure and natural honey of company X." - An advertisement in a newspaper. Assumptions : I. Artificial honey can be prepared. II. People do not mind paying more for pure and natural honey. III. No other company supplies pure honey.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 217

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Two months ago, it was announced that Central Government pensioners would get dearness relief with immediate effect but till date, banks have not credited the arrears." - A statement from a Pensioners' Forum. Assumptions : I. Most of the banks normally take care of the pensioners. II. Two months time is sufficient for the government machinery to move and give effect to pensioners.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 218

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "To make the company commercially viable, there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial institutions." - Opinion of a consultant. Assumptions : I. The financial institutions lend money for such proposals. II. The product of the company has a potential market. III. The employees of the company are inefficient.

A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 219

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes. Assumptions : I. The Government does not have sufficient money to fund drought relief programmes. II. The amount collected by way of surcharge may be adequate to fund these drought relief programmes.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 220

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Ten candidates, who were on the waiting list, could finally be admitted to the course. Assumptions : I. Wait-listed candidates do not ordinarily get admission. II. A large number of candidates were on the waiting list. III. The number of candidates to be admitted is small.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 221

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Children, who get encouragement, usually perform better. - A note by the Principal to the parents. Assumptions : I. Some parents do not encourage children. II. Parents may follow Principal's advice.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 222

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : In spite of less than normal rainfall in the catchment areas during the first two months of monsoon of the lakes supplying water to the city the authority has not yet affected any cut in the water supply to the city. Assumptions : I. The rainfall during the remaining part of the monsoon may be adequate for normal water supply. II. The present water level of the lakes supplying water to the city may be adequate for normal supply.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 223

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Delink degrees with jobs. Then, boys will think twice before joining colleges. Assumptions : I. Boys join college education for getting jobs. II. A degree is of no use for getting a job. III. Girls do not try for jobs.

A. Only I is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 224

Statement: "This drink can be had either as it is, or after adding ice to it." - An advertisement. Assumptions: I. People differ in their preferences. II. Some people will get attracted to the drink as it can be had as it is.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 225

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The integrated steel plants in India would no longer have to depend on imports for continuous casting refractories. Assumptions : I. Continuous casting refractories are needed by India. II. Continuous casting refractories are in demand.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 226

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A sentence in the letter to the candidates called for written examination - 'You have to bear your expenses on travel etc'. Assumptions : I. If not clarified all the candidates may claim reimbursement of expenses. II. Many organizations reimburse expenses on travel to candidates called for written examination.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 227

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The new education policy envisages major modifications in the education system. Assumptions : I. Present education system is inconsistent with national needs. II. Present education system needs change.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 228

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government. Assumptions : I. Inequality is a man-made phenomenon. II. No person would voluntarily part with what he possesses.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 229

Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences. Assumptions: I. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life II. 50 percent of the measurable intelligence at age of 17 is already predictable by the age of four.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 230

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If I am not well you will have to go for the meeting." - A manager tells his subordinate. Assumptions : I. It is not necessary that only manager level personnel attend the meeting. II. If the manager is well, he would himself like to go for the meeting.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 231

Statement: All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government. Assumptions: I. Inequality is a man-made phenomenon. II. No person would voluntarily part with what he possesses.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 232

Statement: The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year. Assumptions: I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers. II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teachers.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 233

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The private bus service in the city has virtually collapsed because of the ongoing strike of its employees. Assumptions : I. Going on strikes has become the right of every employee. II. People no more require the services of private bus operators.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 234

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders. Assumptions : I. Barking dogs bite rarely. II. Our dogs could be dangerous for intruders.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 235

Statement: The X-Airlines has decided to increase the passenger fare by 15 percent with immediate effect. Assumptions: I. The demand for seats of X-Airlines may remain unchanged even after the hike of fare. II. Other airline companies may also hike the passenger fares.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 236

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Shalini made an application to the bank for a loan of Rs. 1,80,000 by mortgaging her house to the bank and promised to repay it within five years. Assumptions : I. The bank has a practice of granting loans for Rs. 1,00,000 and above. II. The bank accepts house as collateral security against such loans.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 237

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The multinational fast food chains are opening up a large number of Plus Coffee Shops with piped modern music in different cities of India and these are serving various breakfast (snax) with coffee. Assumptions : I. large number of persons may become regular customers of these coffee shops. II. The people will like to enjoy the comfortable environment while drinking coffee with snax.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 238

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Bill Clinton is the second democrat to be re-elected as President of America, the other being the legendary Roosevelt. Assumptions : I. Clinton has the same qualities that Roosevelt had. II. The majority of people in America have faith in Clinton. III. The election campaign of Clinton's rivals was not impressive.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Either I or III is implicit

View Answer

Question 239

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Banking services are fine tuned to meet growing business needs," - An advertisement. Assumptions : I. Banking is a part of business activity. II. Industrialists prefer better banking services.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 240

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : In Bombay, railway trains are indispensable for people in the suburbs to reach their places of work on time. Assumptions : I. Railway trains are the only mode of transport available in the suburbs of Bombay. II. Only railway trains run punctually.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 241

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer. Assumptions : I. An individual aspires to be professional. II. One desires to achieve a thing which is hard earned.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 242

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "I would like to study the impact of pay revision on job satisfaction of employees." - A tells B. Assumptions : I. Job satisfaction can be measured. II. A has necessary competence to undertake such study.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 243

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The improvement in the quality of T.V. programmes will lead to increase in the sales of T.V. Assumptions : I. T.V. is a good entertainment medium. II. The quality of T.V. programmes has improved recently.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 244

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Union Government has decided to withdraw existing tax relief on various small savings schemes in a phased manner to augment its tax collection. Assumptions : I. People may still continue to keep money in small savings schemes and also pay taxes. II. The total tax collection may increase substantially.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 245

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : I cannot contact you on phone from Karshik. Assumptions : I. Telephone facility is not available at Karshik. II. Nowadays it is difficult to contact on phone.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 246

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "To keep myself up-to-date, I always listen to 9.00 p.m. news on radio."- A candidate tells the interview board. Assumptions : I. The candidate does not read newspaper. II. Recent news is broadcast only on radio.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 247

Statement: Of all the newspapers published in Mumbai, readership of the "Times" is the largest in the Metropolis. Assumptions: I. 'Times' is not popular in mofussil areas. II. 'Times' has the popular feature of cartoons on burning social and political issues.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 248

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to disinvest large chunk of its equity in select public sector undertakings for a better fiscal management. Assumptions : I. The amount generated out of the disinvestment process may reduce substantially the mounting fiscal deficits. II. There will be enough demand in the market for the shares of these undertakings.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 249

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Many people have expressed surprise as the princess has broken the royal tradition of marriage by choosing a commoner as her life partner. Assumptions : I. People expect royal families to observe customs and traditions. II. People still value 'purity of royal blood' and 'status' when it comes to a marriage of members of royal family.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 250

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The Government of India has set up one-stop facilitation counters manned by trained staff for attending to various needs of the foreign tourists at all the international airports. Assumptions : I. There is adequate trained staff available to man these counters in shifts. II. The services provided by these counters will help boosting inflow of foreign tourists. III. Majority of the foreign tourists need variety of services when they reach India.

A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 251

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Vitamin E tablets improve circulation, keep your complexion in a glowing condition. Assumptions : I. People like a glowing complexion. II. Complexion becomes dull in the absence of circulation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 252

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The management of XYZ Pvt. Ltd. asked the workers' union to call off strike immediately otherwise the management would be forced to close down the factory. Assumptions : I. No alternative other than closing down the factory is left for the management of XYZ Pvt. Ltd II. Such threat may have some effect on the workers' union.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 253

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Lock your valuables in a cupboard and call everybody gentleman.< Assumptions : I. Valuables locked in cupboard cannot be stolen. II. Stealing is a crime.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 254

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The Central Government has directed the State Governments to reduce government expenditure in view of the serious resource crunch and it may not be able to sanction any additional grant to the states for the next six months. Assumptions : I. The State Governments are totally dependent on Central Government for its expenditures. II. The Central Government has reviewed the expenditure account of the State Government. III. The State Governments will abide by the directive.

A. None is implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 255

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Today I must satisfy myself only by looking at a pink headed duck in an encyclopedia. Assumptions : I. Pink headed ducks are as good as extinct now. II. People refer to encyclopedia to know only about things which do not exist now.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 256

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The cost of living has gone up in India. Assumptions : I. The price of essential commodities has gone up in recent times. II. Many luxury goods are available in plenty in the country.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 257

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If it does not rain throughout this month, most farmers would be in trouble this year." Assumptions : I. Timely rain is essential for farming. II. Most farmers are generally dependent on rains.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 258

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Do not copy our software without our permission - A notice. Assumptions : I. It is possible to copy the software. II. Such warning will have some effect.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 259

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The successful man has the ability to judge himself correctly. Assumptions : I. Inability to judge correctly causes failure. II. To judge others is of no use to a successful man. III. The successful man cannot make a wrong judgement.

A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 260

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : We must be prepared to face any eventuality and all the assignments must be completed as per their schedule - Director tells the Faculty members. Assumptions : I. There is possibility of any serious eventuality. II. Dates are fixed for all the assignments. III. Faculty members are supposed to complete all the assignments.

A. Both I and II implicit
B. Only I is implicit
C. Duly II and III are implicit
D. None of the above

View Answer

Question 261

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If you want timely completion of work, provide independent cabins," - An employee tells the Director of a Company. Assumptions : I. There are not enough cabins. II. Other's presence hinders timely completion of work.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 262

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Present day education is in shambles and the country is going to the dogs." Assumptions : I. A good education system is essential for the well-being of a nation. II. A good education alone is sufficient for the well-being of a nation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 263

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "This drink can be had either as it is, or after adding ice to it." - An advertisement. Assumptions : I. People differ in their preferences. II. Some people will get attracted to the drink as it can be had as it is.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 264

Statement: "You should not grant him leave in this week due to exigency of work." - A supervisor advises the administrative officer. Assumptions: I. Request for leave can be turned down also. II. The supervisor has reviewed the work required to be done during the said period.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 265

Statement: 'Double your money in five months.' - An advertisement. Assumptions: I. The assurance is not genuine. II. People want their money to grow.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 266

Statement: If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer. Assumptions: I. An individual aspires to be professional. II. One desires to achieve a thing which is hard earned.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 267

Statement: Government has permitted unaided colleges to increase their fees. Assumptions: I. Unaided colleges are in financial difficulties. II. Aided colleges do not need to increase fees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 268

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The economic condition continues to be critical even after a good harvest season. Assumptions : I. The economic condition was not critical before the harvest season. II. The economic condition could not have improved without a good harvest season. III. The economic condition was expected to improve after a good harvest season.

A. Only I and II are implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 269

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The economic prosperity of any nation is dependent on the quality of its human resources. Assumptions : I. It is possible to measure the quality of human resources of a nation. II. Achieving economic prosperity is a cherished goal of every nation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 270

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : In order to reduce the gap between income and expenditure, the company has decided to increase the price of its product from next month. Assumptions : I. The rate will remain more or less same after the increase. II. The expenditure will more or less remain the same in near future. III. The rival companies will also increase the price of the similar product.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 271

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : In the recently held All India Commerce Conference the session on 'Management of Service Sector in India' surprisingly attracted large number of participants and also received a very good media coverage in the leading newspapers. Assumptions : I. People were not expecting such an encouraging response for service sector. II. Service sector is not managed properly in India. III. Media is always very positive towards service sector.

A. None is implicit
B. Only I is implicit
C. All are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 272

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Pramod decided to get the railway reservation in May, for the journey he wants to make in July, to Madras. Assumptions : I. The railways issues reservations two months in advance. II. There are more than one trains to Madras. III. There will be vacancy in the desired class.

A. Only I is implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 273

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Most people who stop smoking gain weight. Assumptions : I. If one stops smoking, one will gain weight. II. If one does not stop smoking, one will not gain weight.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 274

Statement: Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale. Assumptions: I. The sale of all the radio sets manufactured in India is known. II. The manufacturing of no other radio set in India is as large as 'X' brand radio.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 275

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "We have the distinction of being the only company in India as well as the second in the world to have won an ISO 9002 certification in our line of business." - Statement of Company X's Chairman. Assumptions : I. There were not many companies in the line of business of Company X. II. Getting ISO 9002 in the line of business of Company X is not easy. III. The Company X desires to expand its business.

A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Only III is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 276

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The university Authority has decided to decentralize conduct of terminal examinations and give this responsibility to each college for its students to avoid delay in declaration of results. Assumptions : I. The colleges are equipped to carry out this responsibility. II. There may not be uniformity in evaluation standard across the colleges. III. The students may welcome this new development.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 277

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Detergents should be used to clean clothes. Assumptions : I. Detergents form more lather. II. Detergents help to dislodge grease and dirt.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 278

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The State Government has abolished the scheme of providing concessional air ticket to students. Assumptions : I. Students will not travel by air in future. II. The students who resort to travel by air can bear the expenses of air ticket.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 279

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "A rare opportunity to be a professional while you are at home." - An advertisement for computer literate housewives by a computer company. Assumptions : I. Some housewives simultaneously desire to become professional. II. Computer industry is growing at a fast pace. III. It is possible to be a professional as well as a housewife.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only II is implicit

View Answer

Question 280

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Avon Cycles - Fast, easy to ride, impressive, reliable, crafted and up-to-date automation." - An advertisement. Assumptions : I. There is no other cycle with any of these features. II. People do not bother about the cost.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 281

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The school authority decided to open a summer school this year in the school compound for the students in the age range of 7 - 14 years. Assumptions : I. All the students will attend the summer school. II. All the parents will prefer to remain in the city than going out of town for enabling their children to attend the summer school. III. Those who cannot afford to go out of station will send their children to summer school.

A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. Only II and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 282

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The two countries have signed a fragile pact, but the vital sovereignty issue remains unresolved. Assumptions : I. The two countries cannot have permanent peace pact. II. The two countries may become hostile again after a short spell of time.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 283

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation of scientific discoveries in daily life. Assumptions : I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood. II. This may bring meaning of education in the minds of the youth. III. The state may earn more revenue as more and more people will engage themselves in self-employment.

A. None is implicit
B. Only I and II are implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 284

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : With a sense of sincerity, quality teachers can improve the society. Assumptions : I. Quality teachers are sincere. II. Sincerity in teaching pays.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 285

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The regulatory authority has set up a review committee to find out the reasons for unstable stock prices. Assumptions : I. The investors may regain confidence in stock market by this decision. II. The review committee has the expertise to find out the causes for volatility in the stock market.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 286

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "The programme will start at 6 p.m. but you can come there up to 7 p.m. or so and still there is no problem." Assumptions : I. The programme will continue even after 7 p.m. II. The programme may not even start by that time.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 287

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Whenever you have any doubt on this subject, you may refer to the book by Enn and Enn. Assumptions : I. The book by Enn and Enn is available. II. There is no other book on this subject.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 288

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The host in one of the popular T.V. programmes announced that the channel will contact the viewers between 9.00 a.m. to 6.00 p.m. on weekdays and the lucky ones will be given fabulous prizes. Assumptions : I. The people may remain indoors to receive the phone call. II. More people may start watching the programme.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 289

Statement: Children are influenced more by their teachers nowadays. Assumptions: I. The children consider teachers as their models. II. A large amount of children's time is spent in school.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 290

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : In view of the recent spurt in sugar prices in the open market, the government has asked the dealers to release a vast quantity of imported sugar in the open market. Assumptions : I. The dealers will follow the government directive. II. The sugar prices will come down. III. The price of indigenous sugar will remain unchanged.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. None is implicit

View Answer

Question 291

Statement: Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas. Assumptions: I. Percentage of people consuming liquor is more in rural areas. II. There are many unauthorized spurious liquor shops in the rural areas.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer

Question 292

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Computer education should start at schools itself." Assumptions : I. Learning computers is easy. II. Computer education fetches jobs easily.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 293

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "Everyone desires to buy a personal computer", statement of a college student. Assumptions : I. Personal computers are not a need but a luxury. II. Use of personal computers improves quality of skill.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 294

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The entire north India, including Delhi and the neighbouring states remained 'powerless' the whole day of 19th December as the northern grid supplying electricity to the seven states collapsed yet again. Assumptions : I. The northern grid had collapsed earlier. II. The grid system of providing electricity to a group of states is an ineffective type of power supply system.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 295

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : An advertisement: Now you can own a new car in just Rs. 1,999 per month. Assumptions: I. People aspire for owning a car. II. People do not want to buy used cars. III. Most people can afford to pay Rs. 1,999 per month for a new car.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 296

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The company has recently announced a series of incentives to the employees who are punctual and sincere. Assumptions : I. Those who are not punctual at present may get motivated by the announcement. II. The productivity of the company may increase. III. The profit earned by the company may be more than the amount to be spent for the incentive programmes.

A. Only I and II are implicit
B. None is implicit
C. Only II and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 297

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "You must learn to refer to dictionary if you want to become a good writer." - A advises B. Assumptions : I. Only writers refer to the dictionary. II. All writers, good or bad, refer to the dictionary.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 298

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Highly brilliant and industrious students do not always excel in the written examination. Assumptions : I. The written examination is good mainly for mediocre students. II. The brilliant and industrious students cannot always write good answers in the exam.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 299

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child. Assumptions : I. With the warning, the child may stop troubling her. II. All children are basically naughty.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 300

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : If the city bus which runs between Ram Nagar and Sant Colony is extended to Vasant Vihar, it will be convenient. - Appeal of residents of Ram Nagar to the city bus company. Assumptions : I. The convenience of the city bus company is much more important than the needs of the consumers. II. The city bus company is indifferent to the aspirations of the residents of Sant Colony.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 301

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Imprisonment for 27 years made Nelson Mandela, the President. Assumptions : I. Only who will be imprisoned for 27 years will become the President. II. To become the President, imprisonment is a qualification.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 302

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The concession in rail fares for the journey to hill stations has been cancelled because it is not needed for people who can spend their holidays there. Assumptions : I. Railways should give concession only to needy persons. II. Railways should not encourage people to spend their holidays at hill stations.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 303

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Wars must be discouraged vehemently even though majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people. Assumptions : I. Wars kill majority of wicked people. II. Innocent people are also killed in wars. III. Vehement opposition to wars may have some desirable impact.

A. Only I and II are implicit
B. Only III is implicit
C. Only III, and either I or II are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 304

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Like a mad man, I decided to follow him. Assumptions : I. I am not a mad man. II. I am a mad man.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 305

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "If you are beautiful, we will catch your beauty. If you are not, we will make you beautiful." - An advertisement of a photo studio. Assumptions : I. How to look beautiful is a problem of youngsters. II. A photograph can be beautiful even if a person is not. III. People like to be considered beautiful.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only III is implicit
D. Only I and III are implicit

View Answer

Question 306

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Neither fascism nor communism has any chance of succeeding in America. Assumptions : I. American people are strongly in favour of preserving the rights of the individual. II. Americans have so far not suffered any pangs of poverty or deprivation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 307

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : To investigate the murder of the lone resident of a flat, the police interrogated the domestic servant, the watchman of the multi-storeyed buildings and the liftman. Assumptions : I. The domestic servant, watchman and the liftman can give a clue about the suspected murder. II. Generally in such cases the persons known to the resident are directly or indirectly involved in the murder.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 308

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored. Assumptions : I. People take television to be a means of entertainment only. II. The educational value of television is not realised properly.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 309

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Considering the tickets sold during the last seven days, the circus authorities decided to continue the show for another fortnight which includes two weekends. Assumptions : I. People may not turn up on weekdays. II. The average number of people who will be visiting circus will be more or less same as that of the last seven days. III. There may not be enough response at other places.

A. All are implicit
B. None is implicit
C. Only II is implicit
D. Only I and II are implicit

View Answer

Question 310

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : A warning in a train compartment - "To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500." Assumptions : I. Some people misuse the alarm chain. II. On certain occasions, people may want to stop a running train.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 311

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Television X - the neighbour's envy, the owner's pride" - A T.V. advertisement. Assumptions : I. Catchy slogans appeal to people. II. People are envious of their neighbours superior possessions. III. People want to be envied by their neighbours.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 312

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : The employees association has appealed to the Managers of Company Z to introduce written examinations for clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons. Assumptions : I. So far the Company Z used to select candidates without conducting a written examination. II. A written examination can help to identify competent persons. III. At higher level, written examination may not be of much use.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only III is implicit

View Answer

Question 313

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "But out of A, B, C and D products, you buy B which alone is based on the international technology."- A shopkeeper tells a customer. Assumptions : I. The customers normally accept the recommendation of the shopkeeper. II. Use of international technology is supposed to ensure better quality standards.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 314

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : These apples are too cheap to be good. Assumptions : I. When the apple crop is abundant, the prices go down. II. The lower the selling price, the inferior is the quality of the commodity. III. Very cheap apples are also good.

A. None is implicit
B. Only I and III are implicit
C. Only II is implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 315

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : Retired persons should not be appointed for executive posts in other organisations. Assumptions : I. Retired persons may lack the zeal and commitment to carry out executive's work. II. Retired persons do not take interest in the work and welfare of the new organisation.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 316

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "If you are intelligent, we are the right people for improving your performance." - An advertisement of a coaching institute. Assumptions : I. Brilliant students prefer to join coaching classes. II. Coaching classes help the students to improve their performance. III. No other institute provides such coaching.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. All are implicit

View Answer

Question 317

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The Parent Teacher Association (PTA) of a school has informed the Principal that they will not send their children to the school unless the school - authority reduces the fees with immediate effect. Assumptions : I. Majority of the parents may agree with the PTA and may not send their wards to the school II. The school authority may accede to the demand of the PTA and reduce the fees.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 318

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : Unable to manage with the present salary, Arun has decided to join another company. Assumptions : I. The new company has better work environment. II. The present company offers moderate pay packets. III. The new company offers higher salary to all its employees.

A. None is implicit
B. Only II is implicit
C. All are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 319

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by three conclusions. Give answer : Statement : "Z-T.V, the only T.V. which gives the viewers a chance to watch two programmes simultaneously." - An advertisement. Assumptions : I. Sale of Z-T.V will increase because of the advertisement. II. Some people may be influenced by the advertisement and buy Z-T.V. III. The sale of Z-T.V. may be on the downward trend.

A. None is implicit
B. All are implicit
C. Only I and II are implicit
D. Only II and III are implicit

View Answer

Question 320

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : "I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints" - A telephone customer's letter to the editor of a daily Assumptions : I. Every customer has a right to get bills regularly from the telephone company. II. The customer's complaints point to defect in the services which are expected to be corrected.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. None of the above

View Answer

Question 321

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government is making efforts to boost tourism in State X. Assumptions : I. Tourism in State X dropped following political unrest. II. Special discounts in the air fare have been announced.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 322

Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer : Statement : The government has decided to hold the employers responsible for deducting tax at source for all its employees. Assumptions : I. The employers may still not arrange to deduct tax at source for its employees. II. The employees may not allow the employers to deduct tax at source.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit

View Answer

Question 323

Statement: A warning in a train compartment - "To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500." Assumptions: I. Some people misuse the alarm chain. II. On certain occasions, people may want to stop a running train.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit

View Answer